Letos je vybráno 360 tisíc řidičů, kteří mohou velmi snadno přijít o řidičák. Nejste náhodou jedním z nich?

Některé změny ohledně toho, jaké doklady musí mít řidič od nového roku u sebe, mohou ve finále vést k tomu, že o ty doklady i přijde. Jakkoli je u sebe vlastně mít nemusí. Nebo musí?

i Zdroj fotografie: Michal Sztolár pro AutoŽivě
                   

Jeden z oblíbených a velmi rozšířených omylů mezi českými řidiči nastal hned s úderem novoroční půlnoci 2024. Přestala totiž platit povinnost mít u sebe řidičský průkaz, neb při kontrole si již policisté dohledají vše online v databázi jen na základě vašeho rodného čísla. Mnoho z nás, pod vlivem „svobody bez zbytečných dokladů“, tak řidičák kdesi uložilo a v podstatě o něm neví. K čemu, není již potřeba. To je ovšem zásadní omyl, kvůli němuž o něj můžete také velmi rychle přijít. Jak? Pojďme se na to podívat společně.

Online komunikace se státní správou má v Čechách stále mezery

Mít kompletní dokladovou agendu „v digitálu“ a nemuset se všude tahat s různými plastovými kartičkami, z nichž všichni „zájemci“ o naše doklady kamsi složitě přepisují kombinace písmen a čísel, je zřejmě něco, co bychom si všichni nemálo přáli. Ostatně, píše se rok 2024, takové Estonsko je v této oblasti o kosmický rok jinde, jak já s oblibou říkám, a ačkoli projekt e-governmentu v českých luzích a hájích funguje již nějaký rok, jeho výsledky moc poznat nejsou. Pokud si tedy pod tímto výsledkem nepředstavíme formuláře „překlopené“ z papíru na internet.

Extra vtipná TV reklama na Škodu, kterou neměli Češi vidět, se dostala na internet

iZdroj fotografie: Michal Sztolár pro AutoŽivě.cz

Vlastně jsou. Nechci být jakkoli ironický a „vozit“ se po cizím neštěstí, ale v tomto případě nemohu jinak. Jednak to není až taková ironie, jako spíš smutná realita, jednak to není cizí neštěstí, jako spíš neuvěřitelný šlendrián. A výsměch národu, totální ztráta posledních zbytků iluzí ohledně fungování tohoto státu, stejně jako znevážení IT profese, která je jinak v milionech případů naopak velmi přesná, funkční a nebojím se říci až ordinérní. Co mám na mysli?

S velkou slávou ohlašované velké projekty končily velkou ostudou

Mám na mysli všechny velké české online projekty, které se spouštěly s velkou pompou a slávou, aby zcela pravidelně po jejich spuštění do několika hodin a) zkolabovaly servery a služba přestala být funkční, případně b) k službě se sice bylo možné přihlásit, ale byla natolik zmateně napsaná a nepřehledná, že nemalé procento to stejně nakonec vzdalo. Příklady? Nemusíme opravdu lovit příliš v paměti. Očkování proti covidu. O to smutnější, oč zásadnější bylo. Podpora podnikatelů eGastro. Agenda ministerstva vnitra eDoklady. Registrace technických průkazů. Naposledy přihlášky na střední školy. Mám pokračovat?

Ministerstvo dopravy ČR varuje: EURO7 přinese více škody než užitku a způsobí ztrátu pracovních míst. Češi se musí obrnit

i

Zřejmě nemusím. A jakkoli třeba znám poměrně přesnou příčinu celé této blamáže (základní registry veřejné správy pracují na dekády starém HW, který již naprosto nezvládá svoji funkci), je v případě řidičských průkazů možná dobré státní správě alespoň trochu věřit. U řidičských průkazu je totiž předpoklad úspěchu výrazně větší. Do systému se totiž určitě nepřihlásí všichni najednou. Alespoň někteří by ale možná mohli. Minimálně těch zhruba 360 tisíc řidičů, jimž v tomto roce skončí platnost řidičského průkazu.

Je lepší mít řidičák u sebe

Na což byste ale sami nemuseli vůbec přijít. Pokud jste řidičský průkaz s novým rokem kamsi odložili coby nepotřebný doklad, přesně jak to zmiňuji v úvodu tohoto článku. Jak totiž uvádí web Ministerstva dopravy, letos skončí platnost přes 360 000 řidičských průkazů, přičemž nejvíce z nich ve Středočeském kraji (50 850), nejméně v kraji Karlovarském (9 506). Rozhodně je tedy dobré se i na již založený doklad podívat, jestli třeba právě vy nejste z těch, koho tato povinnost letos čeká.

Kdo má tento řidičský průkaz, dostane pokutu. Řidiči nervózně kontrolují své doklady

iZdroj fotografie: Michal Sztolár pro AutoŽivě.cz

Řidičský průkaz sice (v České republice) nemusíme mít u sebe, musíme jej mít ale pořád platný. Ministerstvo dopravy doplňuje: „Doporučujeme všem řidičům si zažádat o nový řidičský průkaz online přes Portál dopravy. Tato možnost ušetří řidičům jednu návštěvu úřadu a usnadní a urychlí celý proces díky automatickému předvyplnění formuláře včetně fotografie a podpisu. Žadatel si tak jen nastaví kontaktní údaje a vybere si ten úřad, kde si doklad vyzvedne,“ připomíná ministr dopravy Martin Kupka a dodává, že i nadále je možné o nový průkaz žádat fyzicky na úřadě.

Do zahraničí vždy a pouze jen s platným řidičákem ve fyzické podobě

Důležité je mít na paměti, že ačkoli novela silničního zákona zrušila od 1. ledna 2024 povinnost mít řidičský průkaz na našem území vždy u sebe, nadále platí povinnost řidičů disponovat platným dokladem, což vyplývá z mezinárodních předpisů, protože řidičský průkaz je mezinárodním dokladem. Jinými slovy, i kdybyste jeli jen „za čáru“ na nákupy, musíte mít řidičský průkaz fyzicky u sebe. Při kontrole policií jiného státu vám výmluvy na elektronickou podobu či občanský průkaz nebudou opravdu nic platné.

Jak probíhá silniční kontrola od nového roku? Jaké doklady musíte mít bezpodmínečně u sebe? Revoluční změna

iZdroj fotografie: Ondřej Komárek pro AutoŽivě.cz

Elektronicky i fyzicky je možné podat žádost o výměnu neplatného řidičského průkazu jak ve lhůtě standardní, tj. do 20 dní (bez poplatku), tak ale i ve lhůtě kratší, tj. do 5 pracovních dnů. Tento úkon je již zpoplatněn částkou 700 Kč, přičemž při elektronické žádosti k úhradě tohoto správního poplatku dochází v okamžiku vyzvednutí nového řidičského průkazu. Do Portálu dopravy se občané mohou přihlásit pomocí své bankovní identity, identity občana, mobilním klíčem eGovernmentu nebo pomocí eObčanky.

Jak vidno, není to nic složitého. A určitě se vyplatí se na datum platnosti právě vašeho řidičáku podívat. Ať pak nejste překvapeni.

Co říkáte na doklady online?

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Autor článku

Michal Sztolár

Absolvent strojírenské technologie se již od mládí let zajímal o vše, co má čtyři a více kol. Na střední škole uspěl v celostátním kole SOČ s vlastním designem automobilu v systému CAD, od té doby se problematice aut věnuje na denní bázi. S dlouholetou praxí u jednoho z prodejců automobilů mu rukama prošlo nespočet různých typů automobilů, včetně několika opravdových unikátů. Specializuje se na automotive jako výrobní obor, marketing automobilů stejně jako na aktuální přechod k elektromobilitě.

Zobrazit další články