Kde koupit dálniční známku?

Po většině komunikací se lze v České republice pohybovat vozidlem zcela zdarma, avšak je zde jedna výjimka – dálnice. Kdo je chce používat, musí si na dobu určitou koupit dálniční známku.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Proč vlastně dálniční známky existují?

Většina řidičů nemá dálniční známky příliš v oblibě. Není ani divu, jedná se totiž o výdaj navíc. Od nového roku navíc dálniční známka 2024 znovu zdražila. Nyní je potřeba za roční verzi zaplatit 2300,- Kč, což je stále ale spíše symbolický poplatek.

Dálniční známky jsou důležité hlavně proto, že se z nich platí opravy a obecně údržba dálnic. Kdyby tento druh poplatků neexistoval, pravděpodobně by byla naše dálniční síť mnohem řidší, a navíc v daleko horším stavu.

Řidiči, kteří dálnice nepoužívají, si pochopitelně známku kupovat nemusí. A kdo musí využít možnosti dálnice jednorázově, může k tomuto účelu použít jednodenní dálniční známku za pouhých 200,- Kč.

Kde se dá dálniční známka pořídit?

Na rozdíl od doby ještě nedávno minulé jde v současnosti koupit dálniční známku elektronicky. Jiná se v podstatě ani neprodává. Jde o velký krok vpřed. Nejenže se tím šetří příroda, ale zároveň je nakupování známek daleko jednodušší. Dnes již člověk nemusí složitě hledat specializovaná obchodní místa. Dálniční známku si koupí prostřednictvím webových stránek edalnice.

K tomuto účelu lze využít nejen osobní počítač, ale například i mobilní telefon, případně tablet. Stačí být jen připojen k internetu.

Samotný nákup je velice jednoduchý. Na výše zmíněném webu zákazník zadá stát, kde je zaregistrováno jeho vozidlo a jeho SPZ. Následně si vybere pohon a počáteční platnost známky. Celá procedura se uzavře zadáním kontaktních údajů a platbou.

Dálniční známka nezačne platit dříve, než přijde potvrzovací mail o zakoupení. Ten by měl dorazit nejpozději do patnácti minut od zaplacení.

Diskuze Vstoupit do diskuze
81 lidí právě čte
Autor článku

Marek Motyčák

Zobrazit další články