Největší změna v řidičských průkazech za existenci ČR: Procesem prošlo už 27 000 řidičů. Zkontrolujte si, kdy přijde řada na vás

Vše je jinak, svět se mění a pokud je vám přes určitý věk, budete mít s novým řidičákem dost problémy. Co musíte udělat?

i Zdroj fotografie: Michal Sztolár pro AutoŽivě.cz
                   

Co všechno se dá online zařídit na pár kliknutí? Koupit si zájezd do zahraničí. Samozřejmě objednat si jídlo s donáškou až před domovní dveře. Nechat vyrobit přání k narozeninám, klidně včetně fotografie oslavence. Je paradoxní, jak soukromé firmy s komerčním zaměřením zvládají procesy v online světě rychle. A stát, ten, který by měl být všem příkladem, zaostává. Nicméně ať jen nekritizuji, některé „úřednické“ úkony už lze vyřídit online, například žádost o řidičský průkaz. Ministerstvo dopravy asi před rokem představilo digitální inovaci, jež zjednodušila proces podání žádosti o výměnu řidičského průkazu.

Zkontrolujte si, kdy přijde řada na vás

Procesem vydání řidičáku online prošlo již 27 000 řidičů. Jednoho dne se dotkne i vás, platnost svého řidičského průkazu najdete na přední straně. Pokud byste si nevěděli rady, tak na zadní straně v pravém boku je legenda. Z ní vyčtete, na jakém místě platnost najdete. Pro lepší přehlednost přikládáme vlastní fotografie. Legenda je zobrazena na náhledovém obrázku článku, samotná platnost na obrázku níže.

iZdroj fotografie: Michal Sztolár pro AutoŽivě.cz

Chcete nový řidičák? Můžete to vyřídit klidně online

Jak funguje žádost o nový řidičák? Není nutné mít zřízenou datovou schránku pro odeslání žádosti na Portálu dopravy. Stačí se přihlásit do Portálu dopravy a odeslat žádost o nový řidičský průkaz. Už jsme o tom informovali, zejména s ohledem na to, že ne každý má datovou schránku. Takoví občané neměli možnost online podání. To už je ale jinak. Připomenu, co řekl tehdy ministr dopravy Martin Kupka: „Naším dlouhodobým cílem je, aby všechny digitální nástroje pro občany byly co nejjednodušší a nejlépe dostupné.“ A dodal, že je rád, že se podařilo odstranit povinnost mít datovou schránku pro podání žádosti.

iZdroj fotografie: Michal Sztolár pro AutoŽivě.cz

Tím se celý proces ještě více zjednoduší a žadateli bude stačit jen pár kliknutí. Digitalizace všech důležitých dopravních agend je prioritou a plánuje se dokončení do 1. února 2025. Ještě jednou, do konce příštího roku má být vše hotovo, vše online. Tak to jsem vážně zvědav. A vlastně si říkám, co bude s těmi úředníky, kteří tím de facto přijdou o práci. Jak je budeme živit? Nebo je konečně postavíme k lopatě, aby dělali něco užitečného? Zpět k žádosti o nový řidičský průkaz – zpracovat ji trvá jen několik minut.

Nechávat doklady v autě za stínítkem je chyba. Pojištění v ten moment přestává platit v plném rozsahu

Věc kompletně předvyplněná, včetně aktuální fotografie a podpisu. Žadatel si musí vybrat místo pro vyzvednutí nového průkazu a případně zadat kontaktní údaje pro zasílání notifikací. Nový průkaz lze vyzvednout na obecních úřadech s rozšířenou působností. Je důležité si uvědomit, že i přes novinku, že od 1. ledna 2024 není nutné mít u sebe fyzický řidičský průkaz, zůstává povinnost mít platný řidičský průkaz.

Senioři mohou mít problém, bez chytrého telefonu nebo netu

Periodické výměny průkazů budou probíhat stejně jako dosud. Jinak řečeno, fyzicky doklady u sebe člověk mít nemusí, ale samozřejmě platný řidičák mít musí. Jak je možné podat žádost bez datové schránky? Občané se mohou přihlásit do Portálu dopravy pomocí bankovní identity, identity občana, mobilním klíčem eGovernmentu nebo eObčanky. Co všechno se dá online zařídit? Mezi online úkony patří změna vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla, vydání doplňkové tabulky s registrační značkou nebo zápis vozidla do registru.

Automatické udělování pokut přes eObčanku už za měsíc? Řidiči se bojí

To vše je relativně dobrá zpráva. Ta negativní je, že toto platí pouze pro fyzické osoby, občany. Firmy, respektive právnické osoby toto zatím online řešit nemohou. Smůlu mají i lidé bez internetu, například senioři bez počítače nebo chytrého telefonu. Ti si logicky online nic nevyřídí. To je základní a jediná podmínka. Jak nový systém popisují statistická čísla? Už tedy cca rok je možné požádat o nový řidičský průkaz online a tuto možnost využilo téměř 27 tisíc řidičů. Od té doby je asi každá třetí elektronická žádost na webu www.obcan.portal.gov.cz právě žádostí o výměnu řidičského průkazu s končící platností.

Jsou situace, kdy pro nový řidičský průkaz musíte jít osobně

Celkem bylo za 12 měsíců podáno 26 821 elektronických žádostí o nový řidičský průkaz, to tedy představuje více než třetinu všech elektronických podání přes Portál občana. Nejvíce žádostí, konkrétně 4 633, bylo podáno hned 1. června 2021, tedy první den po spuštění této služby. Nejvíce žádostí přijala Praha (9 072), Brno (1 692) a Ostrava (819). „Služby portálu občana lidem skutečně zjednodušují život i komunikaci s úřady. A nejde jen o online žádost o řidičák, ale třeba také o možnost elektronicky zakládat i podepsat petici.“

iZdroj fotografie: Michal Sztolár pro AutoŽivě.cz

„V rozvoji portálu proto budeme pokračovat,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan. Do Portálu občana se lze přihlásit například přes elektronickou identitu občana, kterou má dnes více než 5 milionů lidí. Pro odeslání žádosti o výměnu řidičského průkazu je nutné mít zřízenou datovou schránku fyzické osoby. V současné době je těchto datových schránek 477 tisíc. Použití datové schránky při elektronickém podání zajišťuje jasnou identifikaci osoby podávající žádost. Není nutné zasílat novou fotografii. Jak moc je to tedy složité?

Osobní zkušenost

Já jsem si shodou okolností žádal o nový řidičák. Ale nemohl jsem službu využít, u mne šlo o něco jiného, dělal jsem si rozšíření z B na skupinu B+E. Tedy abych mohl tahat za autem vozík nad 750 kg hmotnosti. Takže mne čekala nejenom autoškola, ale i cesta na úřad. Nicméně mě stejně postihl den D – konec platnosti. Využil jsem tedy online procesu a mohu potvrdit, že to bylo vcelku jednoduché. Přihlásil jsem se přes identitu, vše jsem vyplnil, vybral jsem, co bylo potřeba. Pak jsem si doklad vyzvedl na zvoleném úřadu a bylo hotovo. Tohle je tedy něco, co lze hodnotit pozitivně, nicméně ideální by bylo, kdyby stát vše dotáhl k dokonalosti a zvládl to rychle. Tak rychle, jako si na internetu můžu dnes objednat nákup ze supermarketu i s donáškou.

Využijete raději online proces, nebo osobní návštěvu úřadu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
91 lidí právě čte
Autor článku

Ondřej Komárek

Polovinu svého života strávil ve Velké Británii, kde psal 12 let pro přední automobilová média jako Autocar, Carwow a TopGear. Nyní přináší svůj jedinečný pohled do AutoŽivě. Aktivně se účastní amatérských závodů a předtím, než se stal novinářem, pracoval na vývoji závodních motorů.

Zobrazit další články