U Prahy vyrostl první „autobazar“ specializovaný na elektromobily. Všichni se tam jednoho dne sejdeme

Zájemci o ojeté elektromobily mají zajímavou možnost, jak si správně a beze strachu vybrat ideální vůz pro své potřeby. Víme, co všechno zákazníkům tento elektroautobazar nabízí, a to včetně počtu aut.

i Zdroj fotografie: AAA Auto
                   

O ojeté elektromobily je stále větší zájem. A protože tento specifický segment aut vyžaduje také speciální přístup k zákazníkům, dá se předpokládat, že se postupem času začnou objevovat nové autobazary se specializací právě na elektroauta. První takový autobazar byl právě nyní otevřen v Čestlicích u Prahy, který na jedné ploše nabízí až 40 elektromobilů najednou. Součástí jeho nabídky je detailní poradenství v rámci elektromobilní problematiky, které poskytují speciálně vyškolení prodejci. Nový elektromobilní autobazar otevřela společnost AURES Holdings, která v České republice provozuje autocentra značek AAA AUTO a Mototechna.

Individuální přístup a speciální certifikát k baterii

Zdá se vám 40 ojetých elektromobilů jako malé číslo? Právě v tom vidí ředitel společnosti Daniel Luňáček směrem k zákazníkům výrazný benefit, jejž okomentoval slovy: „Výhodou je, že pobočka v Čestlicích nepatří mezi největší. Znamená to, že máme dostatek prostoru s každým klientem probrat všechny jeho dotazy a všechny parametry, které je třeba pro správný výběr vozu znát. A nejde jen o samotné auto. Bavíme se s klienty o domácím nabíjení, jestli jen kabelem, nebo wallboxem, zda se mu vyplatí fotovoltaika, jestli bude muset nechat udělat revizi domácí rozvodné sítě.“

iZdroj fotografie: AAA Auto

Skupina AURES Holdings v rámci otevření nové pobočky dále spoléhá na unikátní nástroje, jež podle ní žádný jiný prodejce nenabízí. „Je to zejména certifikát o zdraví baterie a její takzvaný scoring od renomované rakouské firmy Aviloo, který o trakčním akumulátoru elektromobilu poskytne naprosto jedinečné informace. Zákazník si tak může být jistý, že kupuje maximálně prověřené auto, k němuž navíc dostává nadstandardní záruky,“ říká Daniel Luňáček.

Ověřitelný dojezd podle typu vozovky i venkovní teploty

Zajímavý je už web této společnosti, jenž je vybavený speciálními nástroji, které umožňují přímé porovnání nabízených elektromobilů podle nejrůznějších parametrů. Jedná se o dojezd vozu v rozdílných podmínkách (dálnice/město, zima/léto), kde si lze například posuvníkem upravit teplotu ovzduší a okamžitě vidět rozdíly v dojezdu různých aut.

iZdroj fotografie: AAA Auto

Dalším jedinečným pomocníkem při výběru je takzvaný nákladový modul. V něm si zájemce nastaví typ dobíjení svého elektromobilu a může rovnou porovnat jeho provozní náklady s vybraným vozem se spalovacím motorem. A to jak benzinovým, tak dieselovým.

Trh s ojetými elektrikami jasně roste

O elektromobily je podle slov ředitele Aures Holdings stabilní zájem, což dokládá i aktuálními čísly. „Momentálně je v české inzerci na výběr kolem 1 600 elektromobilů z druhé ruky. V rámci AAA AUTO jsme od začátku roku prodali už přes 200 aut, což je stoprocentní nárůst oproti stejnému období loňského roku. A čekáme, že poptávka bude neustále zesilovat s tím, jak se na trh s ojetinami bude dostávat více kvalitních a cenově dostupných elektromobilů,“ říká šéf prodejů skupiny AURES Holdings.

iZdroj fotografie: AAA Auto

Těsně před otevřením specializovaného centra vstoupila společnost AURES Holdings jako první prodejce použitých elektromobilů do Elektromobilní platformy ČR. Jedná se o nejvýznamnější tuzemské sdružení svého druhu. Právě tato instituce nedávno zveřejnila otevřený dopis vedení pražského magistrátu, v němž apeluje na zachování parkovacích výhod pro elektromobily v metropoli.

Nejprodávanější z nových je Škoda Enyaq iV

Prodej elektroaut samozřejmě roste i v rámci sektoru nových aut. Zatímco v roce 2022 se v ČR prodalo 4 000 nových osobních elektromobilů, v roce 2023 jich bylo prodáno již 6 640. Jedná se tedy o 40% nárůst a dá se předpokládat, že tento progres v prodejích elektrických vozů se bude postupem let stále zvyšovat. Aktuálně podle odborných analýz uvažuje o koupi elektromobilu více než 15 % českých řidičů. Mezi nejprodávanější nová elektrická osobní auta patří Škoda Enyaq iV, Tesla Y, Tesla Model 3, Hyundai Kona EV a Volkswagen ID.7. V rámci desítky nejprodávanějších elektromobilů pak následuje Volvo EX30, Hyundai Ioniq 5, Dacia Spring, MG4 a Kia EV6.

Který elektromobil byste si pořídili vy?

Zdroj: AAA Auto
Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Autor článku

Jiří Louthan

Zkušený automobilový novinář, který seděl za volantem více než 500 různých aut, přináší svůj bohatý repertoár zkušeností do nového pořadu AutoŽivě. Můžete ho sledovat na české službě Stream i YouTube.

Zobrazit další články