Nové radary nahání hrůzu řidičům, takové pokuty nikdo nečekal: Fotí každé 3 minuty. Kde jsou a co kontrolují?

Když se zkombinuje umělá inteligence s dokonalou optikou, vznikne vpravdě dábělské zařízení, schopné zachytit a vyhodnotit každý váš přestupek. Obrana je v podstatě nemožná.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

Dostat pokutu za nepřiměřenou rychlost není s moderními vozy zas tak složité. Mnohé jsou v maskování skutečné rychlosti opravdu velmi dobré a jen pohled na tachometr vás ujistí, že jedete opravdu nad limitem. Nevím, jestli přesně s tímto počítají výrobci radarů a následně policisté coby jejich nejčastější uživatelé, ale určitá symbióza by tam být mohla. Finále však zabolí nejen vaši peněženku, ale i bodové konto. Nic, co by před začínajícím létem kdokoli potřeboval. Pojďme se na jeden tip, jak se tomu vyhnout, podívat společně.

Nové high-tech „hračky“ s umělou inteligencí v rukou policie

Jednou z Čechy nejvíce užívaných zemí k cestám na jih za mořem je Rakousko. Tamní policie je přitom až posedlá důsledným měřením rychlosti na všech úsecích, které se k měření jen dají využít, a ještě posedlejší je poté při vymáhání pokut. A už asi nemusím psát, co je zřejmé každému z nás, kdo měl kdy co do činění s rakouskou policií: auto s českou registrační značkou a náš pas a řidičák působí na Rakušany tak trochu jako červený hadr na býka. Čekat shovívavost od kdysi sousedů v jedné monarchii? To by bylo hodně bláhové.

iZdroj fotografie: Berichte aus der LPD Oberösterreich

V Rakousku vám policie zabaví auto za přestupek, který v ČR děláte na denní bázi. Zpět si ho můžete vykoupit za tržní cenu

Je tomu přesně naopak. Rakušáci, alespoň podle mých osobních zkušeností (a zkušeností mých přátel, z nichž jeden se ale kdysi nedal a tak dlouho rozporoval dle něho chybný postup policie, až uspěl – neměl bych na to osobně nervy), jsou v kontaktu s českými řidiči, a speciálně těmi, co poruší dopravní předpisy (rychlost speciálně), naprosto nekompromisní a neodpustí vám ani euro. Ba naopak, někdy můžete mít (oprávněný) pocit, jako by se po vás „vozili“. A mají k tomu nyní ty nejlepší hračky.

„Super radarová zařízení“ pro super pokuty jak na běžícím pásu

Jak totiž uvádí mimo jiné rakouský deník Die Heute, rakouská policie nakoupila nová high-tech zařízení k boji proti používání mobilních telefonů za jízdy. Umělá inteligence v nich zabudovaná do budoucna změní „běžná“ radarová zařízení na „super AI radarová zařízení“, schopná zaregistrovat a okamžitě zaznamenat i to, co běžnému radaru unikne. Dává to smysl – se stále dokonalejší optikou a výpočetními výkony AI by spíše bylo s podivem, kdyby k tomu nedošlo.

Přichází nová generace radarů, která detekuje používání mobilních telefonů během řízení

Nový typ monokamery „Monocam“ (dříve nechvalně proslulý jako dálkový radar, který se obvykle umisťuje na mosty) nepřetržitě natáčí projíždějící auta. Umělá inteligence v něm zabudovaná automaticky rozpozná, pokud někdo za jízdy používá mobilní telefon. Stejně tak jsou ale zaznamenáni i ti, kdož si pohrávají s navigačním systémem. Popravdě nevím, jak systém rozezná, že jsem zrovna nepřeladil rádio (na což mám snad ještě nárok, i za jízdy). Každopádně tyto řidiče systém automaticky zaznamenává k dalšímu „řešení“.

Nedaleko stojící „nenápadná“ dodávka jako generátor peněz

To se odehrává v nedaleko zaparkovaném a speciálně upraveném high-tech policejním voze. V něm sedí proškolený úředník a kontroluje, zda skutečně došlo k uvedenému dopravnímu přestupku. Pokud vyhodnotí shodu, může dotyčný očekávat obsílku s jednou z nejdražších fotek, které si kdy pořídil. Přitom vůbec nemusíte vědět, že jste byli zaznamenáni, a policie se již „raduje“ nad dalším případem. Odpadnou všechny výjezdy, technické a mzdové nároky. To je dnes již zbytečné, stačí jedna kamera, malý „přenosový vůz“ policie a zbytek ideálně online.

iZdroj fotografie: Flickr / Creative Commons / CC-BY-SA

Čili datovou schránkou na adresu hříšníka, případně tedy poštou. Systém byl zatím testován v Nizozemsku a Německu. Před dvěma lety probíhal v německém Trevíru několik měsíců trvající pilotní provoz. Jak tehdy informovala televizní stanice SWR, systém byl testován i v hustém provozu na dálnici A60 u Mohuče. I když zde byla velká cedule upozorňující speciálně právě na tyto kontroly, každou hodinu zde bylo napočítáno kolem 20 přestupků. Každé tři minuty jeden. Slušná frekvence.

Bránit se můžete jen striktním dodržováním předpisů

Jaká je obrana? V podstatě jediná možná: dávat úzkostlivě pozor na rychlostní limity v Rakousku, zapomenout, že mám vůbec nějaký telefon a ideálně se ani moc nedotýkat čehokoli mimo volantu na středovém tunelu. Za ty komplikace a dokazování to potom nestojí. Vjet na území Rakouska, držet „bobříka dokonalého řidiče“ a zase z něj pokud možno co nejdříve vyjet. Prosluněné chvíle u moře bez mrzutostí s policií za to rozhodně stojí. Držím vám palce a přeji krásné léto!

Jaké máte zkušenosti s rakouskou policií?

Zdroj: Heute
Diskuze Vstoupit do diskuze
91 lidí právě čte
Autor článku

Michal Sztolár

Absolvent strojírenské technologie se již od mládí let zajímal o vše, co má čtyři a více kol. Na střední škole uspěl v celostátním kole SOČ s vlastním designem automobilu v systému CAD, od té doby se problematice aut věnuje na denní bázi. S dlouholetou praxí u jednoho z prodejců automobilů mu rukama prošlo nespočet různých typů automobilů, včetně několika opravdových unikátů. Specializuje se na automotive jako výrobní obor, marketing automobilů stejně jako na aktuální přechod k elektromobilitě.

Zobrazit další články