Tyto pneumatiky začnou být brzy nelegální. S největší pravděpodobností je přitom máte i vy. Zkontrolujte je

Často užívané označení pneumatik přestává od tohoto roku platit a je možné, že je právě vy ještě máte na autě. Kontrola u sebe v garáži je určitě lepší variantou než kontrola od policie.

i Zdroj fotografie: Koláž Michal Sztolár pro AutoŽivě.cz
                   

Uprostřed léta většinu lidí problémy spojené s přezouváním kol netrápí. Obvykle se totiž musí měnit, jen když začíná zima, nebo potom naopak když skončila. Letní a zimní obutí ale není to jediné, co musí gumy na vašich kolech splňovat. Existují i další legislativní omezení a jedno takové v říjnu vejde v platnost. A říjen už tak daleko není, a rozhodně je dobré o tom vědět dříve, než nám to připomene policie při dopravní kontrole. Pojďme se na ten zákaz podívat společně

M+S jako nejčastější označení zimních gum. Jenže místy klamavé

Poznáváte symbol? Je to označení, které znamená Mud + Snow, neboli bláto + sníh. Jsou tak označované skoro všechny zimní a celoroční pneumatiky vyrobené od roku 2018. Problém však je, že někteří výrobci, zejména před tímto rokem, takto označovali i pneumatiky, které nebyly pro jízdu na sněhu zcela ideální, nebo dokonce nebezpečné. Proto od září v celé Evropě začne platit legislativa, která umožňuje využívat jen pneumatiky, jež mají označení 3PMSF.

iZdroj fotografie: Škoda Auto

Urgentní: Máte na autě tyhle zimní pneumatiky? V roce 2024 za ně dostanete brutální pokutu

Toto označení přesněji znamená Three Peak Mountain Snow Flake. V překladu Třícípá hora a sněhová vločka. To je symbol, který už poznáváte nejspíš úplně všichni. Značka vločky uvnitř hory je totiž to, jak většina lidí pozná, že se jedná o zimní pneumatiku. Pokud tedy takový znak na gumách máte, nemusíte se ničeho bát. Je to platné označení zimních pneumatik a zůstane to tak i nadále.

Roky zavedené označení ztrácí tento rok definitivně platnost

Zjednodušeně, pokud jste koupili zimní pneumatiky před delší dobou, než je šest let, od září už vám dost možná budou k ničemu. Pokud je na nich jen označení M+S bez sněhové vločky v hoře, nebudou už způsobilé k jízdě a riskujete pokutu. Pokud ale máte buď jen sněhovou vločku, nebo oboje, nemusíte se bát ničeho. Vaše pneumatiky jsou na evropských silnicích způsobilé k jízdě.

iZdroj fotografie: Pixabay

Možná je poněkud předčasné připomínat si kritéria pro zimní pneumatiky. Nicméně osobně bych doporučil jít se do sklepa na vaše zimní gumy podívat už teď, protože pokud nebudou vyhovovat legislativě v jakémkoliv ohledu, máte tak šanci koupit si nové zimní gumy za příjemnější mimosezónní cenu. Pojďme si spolu dát rychlé opakování ze zákonů ohledně zimních pneumatik:

Zimní pneumatiky a česká legislativa

  • Podle českých zákonů jsou zimní pneumatiky povinné v období od 1. listopadu do 31. března, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo pokud lze takové podmínky očekávat.
  • Zimní pneumatiky musí mít zároveň dezén o hloubce minimálně 4 mm na všech kolech vozidla. U vozidel s maximální přípustnou hmotností nad 3,5 tuny je minimální hloubka dezénu 6 mm.
  • Zimní pneumatiky by zároveň měly být vyrobeny z měkčí gumové směsi, která zůstává pružná i při nízkých teplotách. To zajišťuje lepší přilnavost na sněhu a ledu.
  • Je vhodné je častěji měnit, neb původně pružná směs ztrácí na vlastnostech a z pneumatiky se pomalu, ale jistě stává kus nefunkční pryže.
  • Dezén zimních pneumatik by pak měl mít hlubší a širší drážky pro lepší odvod sněhu, vody a bláta.

Pozor na podezřele výhodné ceny zimních pneumatik. Věnujte pozornost důležitému značení

Dopravní značku povinného zimního obutí stále mnozí nechápou

Lamely (malé zářezy) v dezénu zlepšují přilnavost na ledových a zasněžených površích. Zároveň nezapomeňte ani na pravidelné kontrolování a udržování správného tlaku v pneumatikách, což je důležité pro jejich ideální výkon, bezpečnost a životnost. Dopravní značení na závěr: Nezapomeňte, že na některých úsecích silnic mohou být dopravní značky, které nařizují použití zimních pneumatik bez ohledu na obecné podmínky. Tyto značky mají specifické podmínky a platnost může být i mimo uvedené období.

Máte na autě starší M+S, nebo už novější se symbolem hory?

Zdroj: Policie ČR
Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Michal Sztolár

Absolvent strojírenské technologie se již od mládí let zajímal o vše, co má čtyři a více kol. Na střední škole uspěl v celostátním kole SOČ s vlastním designem automobilu v systému CAD, od té doby se problematice aut věnuje na denní bázi. S dlouholetou praxí u jednoho z prodejců automobilů mu rukama prošlo nespočet různých typů automobilů, včetně několika opravdových unikátů. Specializuje se na automotive jako výrobní obor, marketing automobilů stejně jako na aktuální přechod k elektromobilitě.

Zobrazit další články