Tyto věci nesmíte od dnešního dne nechat uvnitř auta v létě 2024. Apelují hasiči na řidiče

Každé léto se můžeme dočíst, jak nezodpovědní rodiče nechali „jen na chvíli” dítě v rozpáleném autě. Ani zcela obyčejné věci však není dobré nechat v zaparkovaném voze.

i Zdroj fotografie: Nottinghamshire Fire and Rescue Service
                   

Během letních měsíců je pro provozovatele aut důležité myslet na několik věcí. Zejména v tom ohledu, že ve vedrech, které zvlášť v posledních dnech můžeme v Česku pozorovat, se auta dokážou rozpálit. Není divu, je to prakticky skleník s kovovou konstrukcí. Je proto potřeba dát si pozor na několik věcí, které možná ani toho nejzodpovědnějšího řidiče nenapadnou. A zdaleka nemáme na mysli jen obligátní deodorant ve spreji. Pojďme se na to podívat společně.

Matka si odskočila něco koupit, dítě v autě bojovalo o život

A nebylo by to asi české léto, abychom tu a tam neslyšeli z večerních zpráv o případu, kdy matka nechala svoje dítě zavřené v autě naparkovišti, aby si „jen na chvíli” odskočila do obchodu pro „něco k snědku”. Že z chvíle bylo 20 (a více) minut a dítě začalo kolabovat zjistíme v tom lepším případě ze snímků policie nebo hasičů, jenž se do auta dostali rozbitím okna a přehřáté dítě, které za hloupost svých rodičů opravdu nemůže, začali ihned ochlazovat.

iZdroj fotografie: hasici.cz

Nechat dítě nebo psa zamčeného v rozpáleném autě? Šéfkuchař názorně ukázal, jak dokonale se může upéct

V horším případě je o tragédii na světě víc, a to i tehdy, pokud jde „jenom” o psa. A i když nejste záchranáři z profese, pokud se k takovéto situaci dostanete a uvidíte dítě lapající po dechu ve „skleníku”, kde ho zanechali jeho rodiče, okamžitě volejte policii/záchrannou službu. Odvážnější jedinci se mohou pokusit rozbít okno (z rozhovoru s policií víme, že sami často na místě důrazně vysvětlí majiteli, aby se ani nepokoušel stěžovat), což nakonec často udělají složky IZS, aby ohroženého vyprostili.

Nejen živé tvory je dobré nenechávat v rozpáleném voze

Existují však i předměty, které mohou způsobit požár nebo explodovat. Nikdo rozumný sice nenechá sprej za čelním nebo zadním oknem, nicméně zcela zničit váš vůz umí i láhev čiré vody nebo sluneční brýle. Zkrátka existují i jiné, podstatně méně křiklavější případy toho, co není dobré nechat v autě. Pokud tedy nechcete vidět hasiče v akci. U toho, co zbylo z vašeho vozu. O jednom obzvlášť křiklavém případu, jak dokázal deodorant zcela zdemolovat automobil, jsme ostatně psali nedávno:

Časovaná bomba v každém autě: Seznam věcí, které se nesmí nechávat uvnitř auta v horku – mohou nečekaně explodovat

iZdroj fotografie: hasici.cz

Rozhodně také není dobré nechávat v rozpáleném autě léky. Jakmile jsou totiž vystaveny vysoké teplotě, jsou všechny léky, vitamíny a doplňky stravy nevhodné ke konzumaci a dokonce představují ohrožení života. V příbalové informaci si vždy přečtěte, jaké je maximální teplota pro jejich skladování. Rozhodně se nikde nedočtete nic o 70 nebo 80 stupních Celsia. Pokojová teplota je maximum, často je vhodnější lednice. Mohlo by se vám stát, že váš lék začne „úřadovat” zcela jinak, než čekáte.

Cokoli s bateriemi nepatří v létě do zaparkovaného vozu

Pokud máte ve voze jakékoliv zařízení s bateriemi, telefonem počínaje a fotoaprátem nebo notebookem konče: ani to není příliš chytrý nápad, nechat je v autě na sluníčku. Nebyli byste jediní, komu rozžhavená baterie explodovala přímo v autě, s důsledky, které si snadno domyslíte. Pokud se to přesto stane, nechte přístroj nejprve zcela vychladnout a až poté jej zkuste opatrně zapnout. To stejné platí i pro palubní kamery, alkoholtestery a podobná malá zařízení, které běžně v autech lidé vozí.

Dokonalý paradox: i láhev s vodou dokáže zažehnout požár

Běžné věci, které můžou způsobit ve vašem autě požár. Názorné video ukazuje, že i láhev s vodou je nebezpečná

Například i obyčejná láhev s vodou představuje kvůli změně teploty nenápadnou hrozbu, protože vlivem tepla se v ní nejen množí bakterie, takže už nebude vhodná k pití, ale bude fungovat i jako čočka a může vést k požáru uvnitř auta. Podobně budou fungovat i dioptrické, nebo sluneční brýle. Ve zkratce cokoliv, co může lámat světlo a zintenzivňovat ho určitě na palubní desce nenechávejte kdekoli ve voze, kde se k danému předmětu mohou dostat sluneční paprsky. Opravdu by se vám to nemuselo vyplatit.

Rozbili byste okno u cizího auta, v němž by kolabovalo dítě nebo zvíře?

Zdroj: Policie ČR
Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Autor článku

Michal Sztolár

Absolvent strojírenské technologie se již od mládí let zajímal o vše, co má čtyři a více kol. Na střední škole uspěl v celostátním kole SOČ s vlastním designem automobilu v systému CAD, od té doby se problematice aut věnuje na denní bázi. S dlouholetou praxí u jednoho z prodejců automobilů mu rukama prošlo nespočet různých typů automobilů, včetně několika opravdových unikátů. Specializuje se na automotive jako výrobní obor, marketing automobilů stejně jako na aktuální přechod k elektromobilitě.

Zobrazit další články