Čechům s řidičským průkazem přijde podvodná SMS a e-mail: Falešná pokuta vybílí bankovní účet. Instrukce, jak postupovat

Dnešní podvody bývají natolik sofistikované, že je zprvu neodhalí ani odborníci. Nejnověji „internetoví šmejdi“ útočí i na řidiče: přinášíme návod, jak se jim bránit.

i Zdroj fotografie: Michal Sztolár pro AutoŽivě.cz
                   

Že dnešní podvodníci, šizuňkové, defraudanti a vůbec všichni další desperáti nepracují někde potajmu v ulicích, v kožených pláštích a do čela vražené „bekovce“, je už dávno myslím všem jasné, a když píšu všem, myslím tím i všechny moje kocoury. Takováto představa zločince je vhodná nanejvýš tak do dalšího remaku Četnických humoresek, dnešní svět zločinu totiž vypadá zcela jinak. Nejnověji útočí i na řidiče a bývá v tom útoku velmi, velmi sofistikovaný. Pojďme se společně podívat na to, jak se tomu můžeme bránit.

Moderní zločinci mají bílé límečky, jsou hladce oholeni a na rukou mají drahé hodinky

Současné „moderní zločince“, tedy alespoň tu jejich část, která míří na vaše peníze, úspory a bankovní konta, byste si možná na první pohled spletli se seriózními bankovními poradci, finančními makléři nebo počítačovými specialisty. Ostatně i některé z těchto vyjmenovaných a na první pohled respektovaných profesí dokáží na druhou stranu pomyslné zákonné barikády celkem rychle přejít. Nás však budou zajímat ti, co zcela chladnokrevně lžou, podvádí a ničí lidské životy, aniž by se vás byť jen dotkli prstem.

iZdroj fotografie: Michal Sztolár pro AutoŽivě.cz

Kupujeme Mercedes po doktorovi: „MUDr. Podfuk, dobrý den.“ Zatajil nám to hlavní, ale přišel ještě horší podvod (skrytá kamera)

Dokonce, a to je na tom celém možná nejzrůdnější, vás nechají, abyste se o svoje celoživotní úspory klidně připravili sami. A oni zůstali celou tu dobu v pozadí jako ti, kdo se vám jenom snažili (v „dobré víře“) pomoci při řešení vašich aktuálních finančních problémů. Že ty problémy žádné předtím nebyly a nastaly teprve po zásahu těchto „dobrodinců“, je v zásadě nepodstatný detail. Tedy alespoň pro ně. A jestli si myslíte, že se znalostmi tohoto jevu se vám nic podobného stát nemůže, tak vás vyvedu velmi rychle z omylu. Může.

Může se to stát opravdu každému

Nevěřil bych tomu do té doby, dokud se jednomu z mých blízkých přátel (obdařenému nemalou dávkou přirozené inteligence, stejně jako vysokoškolským titulem) „nepovedlo“ kliknout na jeden z inzerátů nabízejících zcela seriózně vypadající zhodnocení a investiční příležitosti v technologických firmách po celém světě. Že to nebude tak úplně pravda, sice zjistil celkem rychle poté, co ho kontaktoval údajný „investiční poradce“ (tady již zkušenosti a inteligence zabraly), a snažil se z celého omylu co nejrychleji „vybruslit“. Jenže to zdaleka nebylo tak jednoduché.

Jakmile na vás jednou získají telefon a začnete komunikovat, je těžké se jich zbavit

Jakmile totiž tito podvodníci na vás získají kontakt, rozjede se celá mašinerie lží a účelových tvrzení s jedním jediným cílem: aby se dostali k vašemu internetovému bankovnictví. A pokud na něm moc nemáte, tak abyste si „na pokrytí nákladů spojených s vyplacením investičního podílu“ (a další nesmysly a zhůvěřilostmi) vzali půjčku. Pokud možno také na tento účet, děkujeme. Je to s podivem a pro mne s úžasem, ale mnohým není podezřelá ani žádost o nainstalování speciální aplikace do počítače. Tedy klasického skeneru veškerých pohybů na klávesnici, případně žádost o přístup do bankovnictví jako takového.

iZdroj fotografie: Michal Sztolár pro AutoŽivě.cz

Chtěl koupit ojetou Škodu Superb: Soukromý prodejce lhal a zkoušel organizovaný podvod před kamerou

Ale dokážu pochopit, že to, co pro mne (s poměrně robustním kritickým myšlením a pohybujícím se kolem médií a počítačů posledních 30 let, leccos tedy již odhadnu) je nepředstavitelné a někoho s podobnou žádostí bych velmi rychle poslal kamsi, je pro 75letého seniora vlastně logickým sledem operací. Notabene když mu dotyční zavolají několikráte z „oficiálních“ telefonních čísel, nebo mu řeknou, že jeho peníze „ochrání před napadením a podvodníky“. Ano, to oni přesně potřebují a slyší na to.

Zmařené životy, roky splácení úvěrů a půjček před sebou

Výsledek je vždy tentýž. Do čista „vybílené“ konto, nezřídka lidé, co si pod vlivem těchto „investičních poradců“ napůjčovali další statisíce (a miliony) a ve finále jim nezůstalo nic na účtu, tedy kromě dlouhých let před sebou, než všechny ty půjčky a úvěry splatí. Zničené životy, nejednou černé myšlenky či dokonané sebevraždy. Lidé, co podobné praktiky provozují, nemají svědomí a žádný pocit viny. A měly by na ně platit nejpřísnější tresty. V USA tomu tak kupříkladu je, u nás jim v zásadě zas tak moc nehrozí. Tr. čin podvodu má stále sazbu od 2 do 8 let.

3 stručné rady, jak nenaletět internetovým podvodníkům

  1. Zapojte kritické myšlení: pokud se vám někdo snaží namluvit, že právě vy jste se stali „vítězi soutěže“, nebo máte „pomoci s dědictvím za provizi“, vždy se nejprve zeptejte „PROČ PRÁVĚ JÁ, KDYŽ JSEM JEŠTĚ PŘED MINUTOU O NIČEM PODOBNÉM VŮBEC NEVĚDĚL?“
  2. Nikdy, za žádných okolností nikomu nesdělujte přístupové informace ke svému internetovému bankovnictví. Nenechte si ani na počítač, ani na telefon instalovat žádné aplikace, které vám „poradí investiční poradci“. Nebo kdokoli jiný.
  3. Vždy dotyčné okamžitě varujte, že veškeré kontakty ještě dnes předáváte na policii a jejich číslo si obratem blokujte. Hovor ukončete a číslo opravdu zablokujte. V mnoha případech to postačí proto, abyste od nich měli klid.

A zkouší to již i na řidiče. Výjimkou nejsou zprávy na telefon s textem „Policie České republiky – poslední upomínka“. Ve které vás nabádají, že máte zaplatit „pokutu“ ve výši xxx Kč do tehdy a tehdy, číslo účtu, variabilní symbol atd. Vypadá to naprosto věrohodně. A leckdo se asi již spletl a zaplatil. A pak nad pětistovkou či podobným penízem mávne rukou s tím, že „za blbost se platí“. Pochopitelně, pětistovka nikoho do nouze nepřivede. Ale je zbytečné ji posílat těmto šmejdům. Řiďte se proto prosím pravidly v našem infoboxu, ušetří vám to nemálo peněz. Nicméně: stalo se vám již něco podobného? Kontaktoval vás někdo s podobným záměrem?

Stali jste se již obětí podobného podvodu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Autor článku

Michal Sztolár

Absolvent strojírenské technologie se již od mládí let zajímal o vše, co má čtyři a více kol. Na střední škole uspěl v celostátním kole SOČ s vlastním designem automobilu v systému CAD, od té doby se problematice aut věnuje na denní bázi. S dlouholetou praxí u jednoho z prodejců automobilů mu rukama prošlo nespočet různých typů automobilů, včetně několika opravdových unikátů. Specializuje se na automotive jako výrobní obor, marketing automobilů stejně jako na aktuální přechod k elektromobilitě.

Zobrazit další články