Zaparkoval a zaplatil, přesto mu auto odtáhli. Toto je varování pro ostatní. Jak tomu předejít? Městská policie nově úřaduje

Situace, kdy jste podle vás všechno udělali správně, a přesto svoje auto po návratu nenajdete, patří k těm opravdu nemilým. Přitom je velmi snadné se do ní dostat.

i Zdroj fotografie: Michal Sztolár pro AutoŽivě.cz
                   

Pokud si myslíte, že níže popsaný příběh se vám stát nemůže, tak jste na velkém omylu. I já jsem byl nedávno jen několik kroků od toho, abych udělal stejnou chybu jako náš čtenář Marek P., který se rozhodl o svoji nemilou zkušenost podělit a napsal nám do redakce. Při čtení jeho mailu bylo od prvních řádků patrné, že v podstatě nikdo nechtěl nic porušit, všichni jednali s nejlepším svědomím a vědomím – přesto je na konci hořký pocit, auto na „odtahovce“ a nemalá pokuta. Pojďme se na to podívat společně.

Když svoje auto najdete, můžete hovořit o štěstí

Jedno z mých oblíbených životních mott je o tom, že cesta do pekel bývá dlážděna těmi nejlepšími úmysly. Jakkoli vám to může přijít tak trochu cynické, je v něm myslím neuvěřitelný kus pravdy a nejednou se mi to v životě dokonale potvrdilo. Jak to souvisí s parkováním? Zcela jednoduše. Zaparkujete, poctivě zaplatíte a odcházíte v domnění, že jste všem literám zákona učinili zadosti a vše je v nejlepším pořádku. Jenže. Když se vrátíte, je všechno zcela jinak.

iZdroj fotografie: Martin Sedláček pro AutoŽivě

V tom úplně nejlepším případě najdete za stěračem lístek, kde vám hlídka městské policie sděluje podezření ze spáchání přestupku špatného parkování, s výzvou k dostavení se atd. V podstatě ideální stav. V tom druhém případě najdete svoje auto, nicméně na jednom z předních kol bude ona nemilá kovová „obuv“ a vám nezbyde než vzít telefon a potupně zavolat na číslo, které je na lístku za stěračem, případně přímo na botičce. Pak je tady ale ještě třetí možnost.

Pokud stihnete návrat dřív než MP, vyhráli jste. Pokud nikoli, smůla

Ta nejméně milá. Nenajdete auto vůbec. Po počátečním šoku a panice z krádeže si ale možná všimnete malé doplňkové cedulky, jež je u značky parkování a kterou jste včera večer přehlédli. A na té značce je uvedena firma a pár registračních značek. A začne vám to docházet. Aha. V parkovacím automatu jsem sice řádně zaplatil, nicméně stojím pravděpodobně na firemním místě. A ten někdo z firmy, kdo ráno nemohl zaparkovat na svém místě, to řešil jednoduše. A rychle.

iZdroj fotografie: Město Most

Špatně parkují a odtahu se nebojí: Řidiči používají kelímek jako ochranu před zákonem. Tohle vážně funguje?

A sice telefonátem na městskou policii. Tam, vidouce velmi snadný obchod, pochopitelně rádi a promptně přijedou. A pokud to jde a je to nezbytné (peníze navíc, nezapomeňte), rádi i s odtahovou službou. V tom okamžiku hrajete o čas, kdo to k vašemu autu stihne dřív. Jestli vy, nebo ta odtahovka. Náš čtenář Marek P. měl smůlu, a pochopitelně nebyl jediný. „Ďábel skrytý v detailu“ totiž spočívá v tom, že ona malá cedulka byla na začátku parkovacích míst, navíc na opačné straně, než byl automat k veřejným parkovacím místům.

Vždy je nutné si detailně ověřit, na jakém místě opravdu stojíte

Výsledek? Jde o to přesně rozlišit, zda parkujete na parkovišti patřícím městu, nebo jinému subjektu. Nedávno se totiž to samé stalo jednak téměř mně samotnému, jednak mému kamarádovi – oba jsme se domnívali, že necháváme auto na obecním parkovišti. V případě omylu navíc neexistuje žádná rozumná obrana. A prosté „nevěděl jsem“ samozřejmě nikoho nezajímá, městskou policii pak ze všeho nejméně. Tak na to dávejte pozor a vždy se ujistěte, kde parkujete – kdo to místo spravuje a jaké jsou přesně podmínky pro parkování. Ať nemáte patálie s „odtahovkou“. Držíme vám palce!

Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Autor článku

Michal Sztolár

Absolvent strojírenské technologie se již od mládí let zajímal o vše, co má čtyři a více kol. Na střední škole uspěl v celostátním kole SOČ s vlastním designem automobilu v systému CAD, od té doby se problematice aut věnuje na denní bázi. S dlouholetou praxí u jednoho z prodejců automobilů mu rukama prošlo nespočet různých typů automobilů, včetně několika opravdových unikátů. Specializuje se na automotive jako výrobní obor, marketing automobilů stejně jako na aktuální přechod k elektromobilitě.

Zobrazit další články