Co dělat v případě odcizení vozidla?

                   

Prvenství, o které nikdo nestojí

Krádež vozu. Zhmotněná noční můra každého majitele plechového miláčka, ať již jeho pořizovací cena byla jakákoliv. Jakmile se vzpamatujete z prvního šoku způsobeného tím, že vůz nestojí tam, kde jste ho původně zanechali, začínáte řešit co a jak dál. Existuje nějaká, byť minimální šance na to, že se vám vozidlo ještě někdy vrátí? A na která auta se zloději zaměřují nejvíce? Není asi žádné statistické překvapení, že na špičce budou ta, která se také nejvíce prodávají. Alespoň v České republice tomu tak je. Žebříčku za rok 2016 jasně vévodí Škody Octavie (1 206 kusů), které s velkým odstupem následují její koncernoví sourozenci Volkswageny (634 ks). Další značky se kradou „jen“ v počtech cca 200 – 300 kusů ročně: Fordy, Škody Fabie, Renaulty, Peugeoty, Audi, Mercedesy a BMW. Nicméně situace je mnohem lepší ve srovnání s rokem 2003, kdy v Česku zmizelo více než 24 tisíc automobilů. Ještě dodáváme, že nejčastěji o své vozy přicházejí obyvatelé hlavního města.

Co by se tak mohlo ještě hodit

Nekradou se ovšem jen celá auta. Překvapeným řidičům často mizí i jednotlivé součásti vozu – xenonové světlomety, střešní nosiče, mlhovky či zpětná zrcátka. Když se nenechavé ruce chmatáka dostanou až dovnitř, tak se v hojné míře ztrácejí airbagy, navigace, kamery, autorádia nebo třeba rezervy.
Při vniknutí do interiéru může být samotná škoda na automobilu častokrát mnohonásobně vyšší než hodnota ukradeného předmětu. Podle způsobu vniknutí a podle toho, jak rozsáhlé poškození zůstalo, zpravidla hned rozeznáte nefalšované zloděje-profíky od naprostých zelenáčů. A právě ti první se zaměřují také na krádeže celých aut.

První pomoc

Pokud jste si jistí, že vůz nezmizel z jiné příčiny (odtah při špatném parkování nebo vy jste si později uvědomili, že hledáte svůj vůz na jiném místě, např. v jiném podlaží parkovacího domu), zavolejte policii. Tradiční linku 158 zná snad každý, pokud ne, může se na ni obrátit zprostředkovaně přes tísňovou linku 112. Následně budete muset sepsat a podat oznámení o krádeži motorového vozidla. Můžete tak učinit ústně či písemně na kterékoliv oddělení policie.

To už je oficiální úkon, k němuž je potřeba mít veškeré platné doklady. To znamená jak váš občanský průkaz, tak i ty týkající se zcizeného automobilu. Technický průkaz, osvědčení o registraci vozidla, pojištění. Takže nechávat je v autě a schovávat si tyto papíry od auta třeba někde za stínítkem, je sice pohodlné, ale v případě krádeže tím můžete zloději poskytnout pár cenných hodin náskoku.

Pokud máte ještě další dokumenty jako např. leasingová smlouva, měli byste ji také na policii přinést. Určitě je budou zajímat i další věci jako registrační značky, barva a typ auta a další nejrůznější detaily, podle nichž by šlo vozidlo identifikovat. V případě krádeže v zahraničí vám pomůže řešit situaci asistenční služba.
Policie vám krádež následně potvrdí a vy si odnesete protokol o odcizení automobilu, určený pro pojišťovnu. Zde budete celou nepříjemnou záležitost řešit s přiděleným likvidátorem.

Papírování a obíhání úřadů

Pojišťovnu byste měli o ztrátě vozidla informovat co nejdříve. Čím dřív to uděláte, tím vyšší bude částka, kterou vám pojišťovna vrátí z nevyčerpaného povinného ručení.

Pojištění automaticky zaniká dnem doručení vaší žádosti nebo vyřazením auta z evidence. Nárok na nahrazení finanční ztráty budete mít, pokud máte sjednané odpovídající připojištění vozidla. Může to být již v rámci povinného ručení nebo se na tyto situace vztahují podmínky pojištění havarijního.
Pojišťovnu budou zajímat také některé další náležitosti a okolnosti krádeže. Odevzdat musíte klíčky, dále na pojišťovně necháte nabývací doklady k vozu, osvědčení o jeho registraci, doklady o opravách, servisní knížku a zprávu od policie. Pokud je to nutné, tak i leasingovou smlouvu, smlouvu o pronájmu a další dokumenty. Důležitá je také fotografie kradeného vozidla. Na pojišťovně vás rovněž požádají o to, abyste jim podepsali příkazní smlouvu a plnou moc, která pojišťovnu opravňuje případně s nalezeným vozem dále nakládat. To ovšem neznamená, že byste se vzdali vlastnictví auta.

Jakožto stále evidovaný majitel vozu nesmíte zapomenout ani na odhlášení vozu na dopravním inspektorátu. K tomu budete potřebovat policejní protokol o odcizení, doklady, technický průkaz vozidla a osvědčení o registraci. Pokud vám zloděj milostivě zanechal SPZetky, tak je musíte vrátit.

Na to, aby ztracený či odcizený vůz Policie České republiky vypátrala, má přesně měsíc.

Pakliže automobil během této lhůty nenajde, dostanete od ní dokument, který se jmenuje Usnesení o odložení věci. Teprve po této době můžete požádat pojišťovnu o výplatu zbývajících peněz z vašeho povinného ručení.

Lhůty pro vyplácení pojistného plnění se u konkrétních společností liší, většinou se však pohybují v rozmezí mezi 10 a 40 dny. V případě, že by se ztracené nebo spíše ukradené auto přece jen našlo, pojišťovna využije vašeho zplnomocnění k převzetí vozu. A vy se budete rozhodovat o tom, jestli si auto necháte anebo využijete vyplaceného plnění pojistné události.

Naděje umírá poslední

Najde se ještě někdy moje auto? To je otázka, která jistě okradenému nešťastníkovi nepřestává vrtat hlavou, ale buďme upřímní: stává se to poměrně zřídka. Zhruba čtvrtina aut končí v pochybných dílnách a na vrakovištích, kde jsou rozebraná na náhradní díly. Asi polovina se pak znovu objeví na trhu s pozměněnými identifikátory. Zfalšovat identifikační prvky aut pro dnešní zloděje nepředstavuje žádný problém, stejně tak jako výměna SPZ. Co se týče VIN kódu, část plechu, na níž je vyražen, je vyříznutá a nahrazena jiným, popř. více či méně odborněji přeražena.

Mechanické vychytávky a elektronické doplňky

Vzhledem k předcházejícím řádkům je zřejmé, že zloději aut jsou velmi vynalézaví. Stoprocentní zabezpečení neexistuje.
Jisté možnosti představují moderní zabezpečovací systémy, alarmy napojené na pager majitele, GSM nebo GPS alarm s vyhledáváním. Další ochranu skýtá vypískování unikátního kódu na skla vozu, označení některých částí vozu a jeho částí UV značením nebo v autě důmyslně ukrytý vypínač, který slouží k přerušení přívodu elektřiny do zapalování.

Také můžete použít nejrůznější mechanická zařízení, která mohou některé amatérské zloděje od krádeže odradit: zámky a páky na volant, zámek zpátečky, použít lze i mechanismus, kterým se zablokují pedály spojky a brzdy. Jednou z novinek je i trezorový zámek montovaný přímo na sloupek řízení.

Bezpečnost svého vozu můžete podstatně ovlivnit i vy sami svým chováním. Snažte se auto vždy mít pod dohledem, parkujte bezpečně, nejlépe na hlídaném parkovišti. Bedlivě kontrolujte, zda jste ho nezapomněli zamknout. A v neposlední řadě si nikdy v opuštěném autě nenechávejte žádná zavazadla obsahující cennosti či doklady. Doslova pokušení pro zloděje představuje drahá elektronika, notebooky, mobilní telefony nebo jiné dražší předměty.

Nedopusťte zbytečně, aby měli zloději hody jen kvůli vaší pohodlnosti nebo roztržitosti. Nestojí to za to.

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články