Ošetřit automobil lze různými způsoby, běžný motorista sáhne pravděpodobně po běžné autokosmetice. Kutil otevře sklep a obhlédne, co na podzim sklidil.
Běžné motoristy a provozovatele osobních automobilů trápí stále dokola ty samé věci. Mezi ty pravidelně se opakující trable patří třeba v létě ulpívání hmyzu na čelním skle, v zimě naopak zamrzání. Právě led, který přes noc pokryje přední okno, je iritujícím fenoménem. Zejména ráno, když řidič přichází k automobilu a chce co nejrychleji odjet. Namísto toho vůz dlouhé minuty škrábe a odmrazuje.
Brambora je oblíbená příloha k jídlu. A pomůcka řidiče
Na řadu běžných řidičských problémů existuje sousta nejrůznějších řešení. Výrobci kosmetiky nabízejí pestrou škálu chemických prostředků, které mohou buď námraze předejít. Anebo ji naopak velmi rychle odstranit a rozpustit. Přesto ale někteří řidiči stále hledají podomácku vymyšlené postupy, rady a triky. V rámci těch pak velmi často hledají nejrůznější pomůcky a suroviny doma v kuchyni.
Jedním z triků, jak ošetřit čelní sklo, je použít obyčejnou bramboru. V syrovém stavu, aby bylo jasno. Nezáleží na tom, o jaký typ brambory jde, zda salátovou nebo přílohovou, i když čím více cukernatý kus to bude, tím lépe. Brambora, latinsky solanum tuberosum, náleží do čeledi lilkovitých. Mezi její příbuzné tak patří například paprika, rajčata nebo lilek.
Brambory obsahují řadu důležitých vitamínů. A škrob
Jak je známo z historie, do Evropy se tato plodina dostala z Jižní Ameriky přivezli v šestnáctém století díky Španělům. Hlízy jsou bohaté na škrob, bílkoviny obsažené v bramborách mají příznivé složení aminokyselin. V bramborách se také vyskytují důležité minerály, jako je draslík, hořčík či železo. A také skupiny důležitých vitaminů, B a C. Krom toho je součásti složení brambor cukr, což je zásadní pro tento trik.
V přiloženém videu je přehledný postup, co a jak s bramborou dělat. Čtenářům, kteří nevládnou cizím jazykem, doporučujeme zapnout titulky. Výhodou tipu je, že ve výsledku není třeba používat celé brambory, ale dají se využít například jen okrájené slupky. Dužninu použije kuchtík při vaření, to, co by šlo do odpadu, pak řidič u automobilu. Samozřejmě jsou tady určité nevýhody.
Práce s brambory není úplně nejčistší. Ruce potřísnění šťávou z brambor po čase ztmavnou, škrobem si člověk snadno potřísní oblečení. Navíc mohou brambory začít zapáchat, zejména pokud se udělá teplo a zimní teploty poskočí nad nulu. Každopádně pokud by tento trik a fígl nefungoval, alespoň nijak neuškodí. Jestli někdo ze čtenářů postup vyzkouší, budeme rádi v redakci za zpětnou vazbu, my raději vsadíme na komerčně vyrobenou chemii.