Na vlastní oči: Řidič v SUV od Mercedesu chtěl vytlačit Passata. Jen proto, že dostal chuť na zmrzlinu

Najíždět do jiného auta jen proto, že chci? Řidič předvedl na veřejnosti svou bezohlednost a aroganci.

i Zdroj fotografie: Se souhlasem Jany R.
                   

Umíte latinsky? Pokud ne, pak asi výraz „cogito ergo sum“ neznáte. Jde o filozofické vyjádření Rene Descarta. Podstata je v tom, že i kdyby člověk pochyboval o všech jistotách, ve chvíli, kdy vysloví „cogito ergo sum“, čili „myslím, tedy jsem“, je věta nutně pravdivá. Je to jistota. Nám nejde o filozofování, i když to také není úplně pravda. Ale v parafrázi na Descarta bych řekl „chci, tedy můžu“. A doplnil bych, „a vy ostatní se tomu musíte podvolit“.

Doba je taková. Lidi si myslí, že mají nárok na vše, co chtějí

Řeč je o tom, jak se chovají někteří motoristé. Jak bezohlední jsou a jak si vynucují právo na to, co chtějí, bez ohledu na to, co si o tom myslí ostatní. Anebo že jde o porušení pravidel. Anebo je to nebezpečné. Popřípadě všechno dohromady. Do redakce nám 9. 5. 2024 napsala paní Jana a my jsme se rozhodli její mejl, včetně fotek, po přečetní zveřejnit v plném rozsahu. Týká se právě zmíněného tématu bezohlednosti a sobeckosti. 

iZdroj fotografie: Se souhlasem Jany R.

„Zastavila jsem se v jihočeských Čimelicích na zmrzlinu v proslulém místním krámku,“ píše paní Jana. „Nebyla jsem sama, mimo jiné nějaký řidič Passatu chtěl udělat to samé, viděla jsem ho z chodníku,“ pokračuje čtenářka. Podle vyprávění řidič Volkswagenu Passat jel ze směru od Prahy, přejel místo, kde je krámek se zmrzlinou. Dal pravý blinkr a začal parkovat u obrubníku. „Za ním jel člověk v SUV od Mercedesu a chtěl zaparkovat také,“ dodává paní Jana.

Hrozivě vypadající nehoda: Poznáte alespoň tovární značku havarovaného vozu?

Podle paní Jany řidič Passatu zahnul ke kraji vozovky, začal parkovat. Řidič Mercedesu se začal tlačit za něj. „Nebylo tam místo, chlap v Mercedesu najížděl do Passatu,“ vykresluje situace čtenářka. „Když Passat neodjel, začal na něj Mercedes troubit,“ dodává paní Jana. To ale nebylo všechno, podle čtenářky a svědkyně řidič z Mercedesu vystoupil a pak na řidiče Passatu spustil: „Proč jste neodjel, když jste viděl, že tady chci zaparkovat?“ 

Arogance řidiče Mercedesu neznala mezí, ještě měl řeči

Paní Jana prý nevěřila vlastním očím. „Arogance toho člověka byla šokující,“ dodává paní Jana. Řidič v Passatu parkoval, a jen proto, že člověk v Mercedesu si usmyslel, že zaparkuje tam, kde chce on, tak měl řidič ve VW odjet a přenechat mu místo? Nesmysl, pán v Mercedesu by se měl chytit za nos. Omezil řidiče VW, a zřejmě ho i ohrozil. Omezil ho tím, že mu blokoval místo k bezpečnému zaparkování. Bylo tam místo na jedno auto, za VW bylo jiné auto a retardér, před VW vjezd do domu.

iZdroj fotografie: Se souhlasem Jany R.

Řidič Mercedesu „chtěl“, aby řidič Passatu odjel a zaparkoval někde jinde. Proč? No „protože to chtěl“. Bohužel takto uvažuje řada lidí. A uvažuje špatně. Tohle bezohledné chování je skutečně zarážející. Jestli chlap v Mercedesu toho ve VW omezil? A ohrozil? Je třeba ozřejmit a připomenout si dané pojmy. Nesmět omezit znamená povinnost počínat si tak, aby jinému účastníku provozu na pozemních komunikacích nebylo nijak překáženo.

Tohle řidič SUV porušil. Překážel řidiči Passatu, aby tento zaparkoval. A ohrožení jiného účastníka silničního provozu? Tam se říká, že nesmět ohrozit znamená povinnost počínat si tak, aby jinému účastníku provozu na pozemních komunikacích nevzniklo žádné nebezpečí. I toto zřejmě bylo naplněno, respektive porušeno. Jak řidič SUV čněl do vozovky, stačilo, aby do něj někdo narazil, a odnesl by to nejenom on, ale i řidič Passatu. A de facto hulvát v Mercedesu omezil i řidiče, kteří přijížděli, tedy projížděli po komunikaci za ním.

Ohleduplnost především, toho by se měli držet všichni

Mnoho lidí si myslí, že pokud něco chtějí, pak na to mají právo. Tak to ale samozřejmě není. To, že chci, mi nedává právo to mít. Na silnici je třeba být ohleduplný. Tady „mistr SUV s hvězdou“ se ale takto rozhodně nechoval. Naopak. Dostal chuť na zmrzlinu a chtěl zaparkovat hned před krámkem. Bez ohledu na ostatní. A ještě byl tak hloupý a měl tu drzost se proti tomu ohradit u člověka, kterého ohrozil. Nikomu se naštěstí nic nestalo. Naštěstí, „pan ukřivděný“ sedl do svého SUV a odjel. Páchat zlo a bezohlednost na někom jiném.

Má právo každý parkovat, kde chce?

Diskuze Vstoupit do diskuze
87 lidí právě čte
Autor článku

Ondřej Komárek

Polovinu svého života strávil ve Velké Británii, kde psal 12 let pro přední automobilová média jako Autocar, Carwow a TopGear. Nyní přináší svůj jedinečný pohled do AutoŽivě. Aktivně se účastní amatérských závodů a předtím, než se stal novinářem, pracoval na vývoji závodních motorů.

Zobrazit další články