Máte na autě podobnou nebo stejnou SPZ? Bohužel si koledujete o problémy, musíte ji okamžitě vyměnit

Jaký je rozdíl mezi snahou odlišit se a příslušností k nebezpečné sektě? Hranice je tenká, a kdo manipuluje s registračními značkami, porušuje zákon.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

Jak moc je reálné, že by si člověk vyrobil vlastní SPZ a skutečně s ní jezdil? Na první pohled myšlenka, která by mohla být třeba z nějakého akčního nebo komediálního filmu „made in USA“, je realitou českých silnic. Nedávno Policie zastavila automobil, který měnil za jízdy poznávací značky. Tak jako to dělal ve filmech agent James Bond. Nedaleko pražského Nuselského mostu byl tento „špion“ spatřen, zastaven a zpacifikován. A to není ten nejabsurdnější případ s registrační značkou, který se u nás stal.

Na SPZ se nesahá, jakkoli ji upravovat nebo měnit je trestné

Na Chrudimsku jsou řidiči ještě kreativnější. Sám jsem tomu nevěřil. V nevelké obci Horka zastavili nedávno dopravní policisté běžně vypadající bílý Renault. Vše zpočátku probíhalo jako rutinní silniční kontrola. To se ale mělo během okamžiku změnit, když řidička předložila své doklady. Registrační značky na bílém Renaultu vypadaly nevšedně, policisté je neznali, ale to se teoreticky může stát. V dnešní době globalizace, migrace a celosvětového cestování se i u nás mohou objevit auta z druhého konce světa, z nějakého exotického státu.

Nová chytrá SPZ stojí 550 Kč měsíčně. Řidiči ji ale chtějí, přináší výhody. Chcete ji také?

Nemusí mít českou SPZ, nemusí projít českou STK. Podle zákona tady může jezdit auto „odkudkoli“. Maximálně však do půl roku. Tohle ale nebyl ten případ. Pro hlídku neznámé registrační značky nebyly z nějaké polozapomenuté africké země. Patřily totiž neexistujícímu, vymyšlenému státu! To dostalo policisty skutečně do úžasu. Řidička měla nejenom podivné SPZ, ale předložila ke kontrole doklady, které neodpovídaly žádnému známému státu. Ukázalo se, že žena patří k sektě, která popírá zánik Československa. A nejenom to, sekta navíc vydává vlastní doklady a registrační značky. Jakkoli text dále bude působit ještě absurdněji, nejde o žádný výmysl.

iZdroj fotografie: Ondřej Komárek pro AutoŽivě.cz

Řidička se představila jako Arita Diri. To také měla uvedeno na svých „dokladech“, což byly plastové kartičky připomínající občanský průkaz, řidičský průkaz a osvědčení o registraci vozidla. Nápis ARITA DIRI I byl i na SPZ Renaultu Megane. Policisté samozřejmě velmi rychle zjistili, že údaje z předložených dokladů nejsou zaznamenány v žádné oficiální databázi. Žena opakovaně odmítala poskytnout skutečné jméno a příjmení. To ještě více zkomplikovalo identifikaci. Policistům se nakonec podařilo řidičku identifikovat jako jistou konkrétní pětatřicetiletou ženu. Ta však uvedla, že se již neztotožňuje se svým skutečným jménem a příjmením.

I u nás jsou sekty, a poměrně nebezpečné. Vydávají své SPZ

Policisté na místě odebrali falešné registrační značky i neplatné doklady a zakázali ženě pokračovat v jízdě. Kromě toho s ní sepsali oznámení o přestupku, které však odmítla podepsat. Stále kroutím hlavou, protože „tohle nevmyslíš“, jak se říká. Doklady, jež žena předložila, vydalo hnutí známé jako Novija Gána Sepata. Hnutí? Spíše sekta, jak bylo řečeno. Sekta, která žije v podivném přesvědčení a víře. Členové tvrdí, že jsou součástí zvláštního slovanského národa, který byl stvořen s úkolem chránit planetu Zemi před nájezdy cizích ras.

Konec beztrestnosti cyklistů: Dostanou SPZ jako řidiči, absolvují testy a budou platit pokuty i pojištění?

iZdroj fotografie: Ondřej Komárek pro AutoŽivě.cz

Sekta dále věří, že tento národ existuje již více než půl milionu let a má speciální gen zvaný Gen Rodu Purites, který je nezničitelný v DNA a byl záměrně umístěn do biostrojů. Pořád málo? Může být i hůř, když si uvědomím, že tito lidé skutečně žijí mezi námi. Sekta vznikla v roce 2022 a stojí za ní zakladatel s podivně znějícím kosmickým jménem, ve skutečnosti jde o jakéhosi životem zklamaného instalatéra Milana B., později erotického maséra z Kladna. Členové sekty Novija Gána Sepata, jinak také tzv. Čahínas, mimo jiné věří, že jejich cílem je osvobodit planetu od všeho škodlivého a nastolit mír, lásku a prosperitu pro budoucí generace.

Přelepil písmeno „S“ na číslovku „8“ u SPZ černého BMW. Chtěl vyzrát na pokuty, ale dostal astronomickou lekci od policie

iZdroj fotografie: Policie ČR

Sekta také usiluje o rozklad korporátního systému, který zahrnuje i Českou republiku, jež podle nich právně nikdy nevznikla. Členové proto neuznávají žádné doklady vydané Českou republikou. Aby se člověk mohl stát členem sekty, musí se nejprve „osvobodit“ od státoobčanského svazku s Českou republikou. Proces osvobození je detailně popsán na stránkách sekty, jež poskytují návod na to, jak postupovat.

UFO jako základ víry, DNA z vesmíru a popírání českého státu

Členové sekty doporučují odmítat české občanské průkazy s odůvodněním neplatnosti rozdělení Československa: „Z důvodu stále platného Ústavního zákona č. j. 327/1991 Sb. o referendu, na jehož základě k rozdělení České a Slovenské Federativní republiky došlo nezákonně a protiústavně, nežádám o nový OP korporace Česká republika sro“. Následně by mělo být oznámení o tomto rozhodnutí zasláno i na Mezinárodní soudní dvůr v Haagu. Tento proces má podle sekty zajistit, že členové opustí „korporátní“ systém, který považují za nelegitimní.

Dále bylo také zjištěno reálné odmítání povinné školní docházky. V Jihlavě byl případ ženy, jež odmítala posílat své syny do školy. Děti ukrývala na tajných místech u nás i v zahraničí. A to stále není všechno, je zde přesah do další, skutečně trestné činnosti. Provozované „léčebné praktiky“ sektářů jdou podle zpráv policie za hranici sexuální trestné činnosti.

iZdroj fotografie: Policie ČR

Ženě hrozí pokuta 5 000 až 10 000 korun a zákaz řízení na šest až dvanáct měsíců. To ale není to nejzásadnější. Vážnější je, že událost na Chrudimsku odhalila skutečné sektářské hnutí, které může vykazovat i násilné aktivity. Potvrdilo se, že nejde o ojedinělý případ. Faktem je, že fiktivní občanské průkazy mohou být považovány za pokus o falšování dokladů. Objeveny byly totiž další SPZ této sekty s podivnými jmény a nápisy.

Mimo uvedené ARITA DIRI I i třeba ASPRINA L G, ARTIMA K Y, KALIVA Z J či EŠIKA R W. Závěrem lze říct asi jedno jediné. Pokud narazíte na někoho, kdo má doklady s nápisem Djeržava Československaja, pozor na to. Výstrahou musí být i registrační značky na autech s podivnými slovy a orientálně vypadajícími znaky. Alespoň že oficiální komunikační kanál sekty, facebooková stránka, byla začátkem tohoto roku zablokována.

Máte značku na přání?

Zdroj: Policie
Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Ondřej Komárek

Polovinu svého života strávil ve Velké Británii, kde psal 12 let pro přední automobilová média jako Autocar, Carwow a TopGear. Nyní přináší svůj jedinečný pohled do AutoŽivě. Aktivně se účastní amatérských závodů a předtím, než se stal novinářem, pracoval na vývoji závodních motorů.

Zobrazit další články