Kdo brzdí takto, šetří peníze za servis i palivo. Přivykněte si co nejdříve

Jednoduchý trik by měl znát každý řidič a používat ho. Někdy je to nutné, zejména když jede člověk na dovolenou.

i Zdroj fotografie: Ondřej Komárek pro AutoŽivě.cz
i Zdroj fotografie: Ondřej Komárek pro AutoŽivě.cz
i Zdroj fotografie: Ondřej Komárek pro AutoŽivě.cz
i Zdroj fotografie: Ondřej Komárek pro AutoŽivě.cz
i Zdroj fotografie: Ondřej Komárek pro AutoŽivě.cz
Další 2 fotografie
Další 2 fotografie
                   

Nerad bych zabíhal do nějaké vysoké filozofické roviny. Ale nás svět tak funguje. Lidé i věci stárnou. Postupem času se opotřebovávají. A to i když se nepoužívají, i přesto dochází k degradaci materiálu. A pokud se používají, tak o to víc. Automobily jsou toho jasným příkladem. Ty, které jsou často používané, u těch díly rychle ztrácejí životnost. Motor a brzdy jsou obzvlášť citlivé na opotřebení. Jsou namáhané jak mechanicky, tak teplotně.

Automobil a jeho díly se opotřebovávají, dá se to ale zpomalit

Riziko poruch však můžeme snížit a zároveň ušetřit palivo. Jak? Já na to šel tím způsobem, že jsem, mimo jiné, začal používat techniku brzdění motorem. Nejde jen o jednu techniku a jednu metodu, používám jich víc a postupně se o ně s vámi rád podělím. Používání setrvačnosti, výběr správného paliva. Předvídání a podobně. Nicméně zmiňovaná metoda nevyžaduje žádné speciální dovednosti, jen citlivost a pozornost ze strany řidiče.

iZdroj fotografie: Ondřej Komárek pro AutoŽivě.cz

I další automobiloví odborníci ji doporučují pro snížení negativních dopadů častého používání auta. Pojďme si podrobněji probrat, jak brzdění motorem vypadá. Skutečně to není žádná věda, je třeba jen dodržet několik postupů a pravidel. Brzdění motorem spočívá v tom, že zpomalujete auto bez použití brzdového pedálu. Nešlapte na brzdu. Místo toho uvolníte plynový pedál a zařadíte nižší rychlostní stupeň.

5 důvodů, proč autu pískají nebo drhnou brzdy

Tím vytvoříte odpor v hnacím ústrojí. Vzniklý odpor způsobí, že auto začne jemně a kontrolovaně zpomalovat. To je mnohem šetrnější pro motor a brzdy než náhlé brzdění. V případě vozů s automatickou převodovkou stačí uvolnit plyn a automobil začne automaticky podřazovat. Finta snižuje opotřebení brzdového systému a přispívá k úspoře paliva, protože motor při zpomalování spotřebovává méně energie. Existují situace, kdy je brzdění motorem obzvláště výhodné. Nebo řekl bych spíše nutné.

Používat jenom brzdový pedál nemusí být vždy bezpečné

Teď se to hodí třeba když pojedete na dovolenou, do hor. Například při jízdě z kopce. Když jedete z kopce, auto automaticky zrychluje a k jeho zpomalení je potřeba více brzdné síly. Pokud byste v této situaci použili pouze brzdový pedál, mohl by se brzdový systém přehřát a ztratit účinnost. To by mohlo vést ke ztrátě kontroly nad vozidlem. Zažil jsem to mnohokrát. Jak u sportovních aut, typicky třeba při výletu supersportů do italských Alp.

Ale když tatík s rodinou jede z kopce, auto plné lidí a zavazadel a stojí na brzdě. Pod kopcem se svaří brzdová kapalina, pedál se propadne, ztvrdne a auto vyjede ven do příkopu. V lepším případě. Brzdění motorem pomáhá tomuto problému předejít a zároveň snižuje riziko poškození dílů vozu. Další výhodou brzdění motorem je, že se vyhnete nákladným opravám a údržbě. Pravidelné používání brzd opotřebovává brzdové destičky a kotouče. To vede k častější potřebě výměny těchto dílů.

Existují podmínky, které je třeba dodržet, jde o stav motoru

Brzdění motorem však tuto potřebu snižuje, brzdový systém je používán méně intenzivně. Navíc tento způsob jízdy přispívá k lepšímu stavu motoru, který není tak vystaven náhlým změnám rychlosti a tlaku. Tak jako obvykle jde ale vždy především o bezpečnost! Čili samozřejmě existují situace, kdy brzdění motorem není ideální. Například v nouzových situacích, kdy je povrch vozovky kluzký nebo mokrý. To může být tento způsob brzdění riskantní. Proč?

iZdroj fotografie: Ondřej Komárek pro AutoŽivě.cz

Protože by mohl způsobit smyk. Stejně tak, pokud potřebujete rychle zastavit, abyste se vyhnuli srážce. Pak je nutné použít brzdový pedál. Brzdění motorem vyžaduje určitý cvik a citlivost na změny v chování vozidla. Je důležité sledovat otáčky motoru a rychlost vozidla, aby bylo brzdění plynulé a efektivní. Při správném provedení se brzdění motorem stává přirozenou součástí jízdy a výrazně přispívá k úsporám na palivu a údržbě vozu.

Nesmí se stát, že zařadíte příliš nízký rychlostní stupeň při vysokých otáčkách a vysoké rychlosti. Pak přetočíte motor, hrozí jeho poškození. Ceny oprav pak jistě překročí to, co byste ušetřili. Závěrem bych řekl, že technika brzdění motorem je jednoduchý a účinný způsob, jak ušetřit na palivu a výměně dílů. Díky této metodě můžete snížit opotřebení brzdového systému a motoru. Ale ano, vyžaduje určitou praxi. I tak se vyplatí. 

Galerie

Další 2 fotografie
Další 2 fotografie

Umíte brzdit motorem?

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Autor článku

Ondřej Komárek

Polovinu svého života strávil ve Velké Británii, kde psal 12 let pro přední automobilová média jako Autocar, Carwow a TopGear. Nyní přináší svůj jedinečný pohled do AutoŽivě. Aktivně se účastní amatérských závodů a předtím, než se stal novinářem, pracoval na vývoji závodních motorů.

Zobrazit další články