Hned po výjezdu z STK ho zastavila policie, o technickou okamžitě přišel. Nové kontroly v ČR, neprojde více než polovina aut

Vyjel z STK s orazítkovaným papírem v ruce a nestačil se divit. Během pár minut motorista nejenom o STK přišel, ale zaplatil také pokutu.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

Jak tohle auto mohlo projít technickou?! To si docela často říkám, když vidím na silnici nějaký „vrak“ a pohybuji o tom, že je dané auto v odpovídajícím technickém stavu. Předpokládat, že každé auto, které jezdí po našich silnicích, má platnou technickou, by bylo bláhové. Možná i proto policejní hlídky někdy cíleně auta, která na první pohled nevyhovují, prověřují. Dopravní policisté se nedávno zaměřili na kontrolu emisních norem vozidel v běžném provozu.

Policie kontroluje všechno, včetně správných hodnot emisí

Copak je tohle vůbec možné? Pokud někdo váhá, nebo vůbec netuší, jestli mohou policisté toto kontrolovat externě, mimo STK, musí vědět, že ano. Existují mobilní měřicí jednotky, které dokážou diagnostikovat de facto cokoli, co si policie zamane. Nebo minimálně právě emise změřit lze. Systém je vlastně docela jednoduchý. Policejní hlídka zastaví auto a odstaví ho mimo komunikaci, na bezpečné místo. Parkoviště či odpočívadlo plně postačí. V kompaktní dodávce je veškeré vybavení, které je ke kontrole potřeba. Během několika minut je pak hotovo.

iZdroj fotografie: Ondřej Komárek pro AutoŽivě.cz

Zmiňovaná akce proběhla v Moravskoslezském kraji a slovy policie se ukázala být velmi potřebná. Optikou policie určitě, a popravdě i optikou nás všech. Nevím jak vy, ale já opravdu nepotřebuji dýchat více emisí, než je standardem. O co tedy šlo konkrétně? Kontroly zahrnovaly nákladní vozy, ale i osobní automobily. Musím říct, že v tomto případě se policie podle informací nezaměřovala na konkrétní auta. Ta byla vybírána náhodně, včetně těch, která právě prošla technickou kontrolou. Tady už to samozřejmě až taková náhoda nebyla.

Česká policie utrácí peníze daňových poplatníků. Baví se tím, za co běžné řidiče bez milosti pokutuje

Jestliže si stoupnu před stanici STK a kontroluji auta tam, je logické, že „chytnu“ vozy, které odsud právě jedou. Stát pět kilometrů jinde, pak je pravděpodobnost, že policie zastaví automobily čerstvě po kontrole na STK, poměrně mizivá. „Hlídka si stahovala automobily různého typu a předávala je kolegům na stanovišti,“ informovala por. Mgr. Soňa Štětínská z oddělení tisku Policie ČR. „Policisté učinili standardní kontrolu vozidla, u řidičů provedli dechovou zkoušku a zkontrolovali doklady,“ doplnila Soňa Štětínská, „následovala technická silniční kontrola.“ 

Vyjel z STK a padl do osidel policie. A o STK protokol přišel

Technici měřili mimo jiné hodnoty emisí, včetně volné akcelerace a kouřivosti. To vše, aby se zjistilo, zda hodnoty odpovídají platným normám. Výsledky ukázaly, že více než polovina z kontrolovaných vozidel nevyhověla předepsaným emisním limitům. Ze všech devíti zkontrolovaných automobilů celkem pět nesplňovalo požadavky na emisní normy. Přitom jedno z těchto nevyhovujících vozidel bylo právě z technické kontroly s čerstvým certifikátem. Tak to je dost smůla. Jak pro majitele dotčeného vozidla, tak i pro stanici STK.

iZdroj fotografie: Policie ČR

Kromě překročení emisních limitů bylo u tohoto vozu zjištěno také poškození čelního skla. To je ale asi v kontextu celé akce to nejmenší. Překročení emisních norem je považováno za vážnou závadu, která má za následek omezení technické způsobilosti vozidla na 30 dní. Během této lhůty je nutné závady odstranit a podrobit vozidlo nové technické kontrole. Policisté také vydali pokuty ve výši 1 500 korun a informovali správní orgán o dvou případech, kdy vozidlo nepatřilo řidiči, což přináší další důsledky pro provozovatele.

Změřit emise na ulici není problém, máte-li správnou výbavu

Nicméně pomyslná kosa padla na kámen právě v souvislosti se stanicí STK. I tu policie nahlásila, je zřejmé, že věc nezůstane bez odezvy. Bude se šetřit, jak je možné, že z STK odjelo auto s platným certifikátem o emisích, a emise nesplnilo. Jistě, tyto kontroly nejsou úplně běžné. Nevím, kolikrát jste na ně kdy a kde narazili. Dejte vědět do komentářů, já zatím to štěstí neměl. Jistě, je tady nutnost důsledného sledování technického stavu vozidel.

Jak v případě emisí, které mají přímý dopad na životní prostředí, tak i s ohledem na bezpečnost na silnicích. Přestože kontrola emisních norem není tak častá kvůli omezeným kapacitám pracovníků Centra služeb pro silniční dopravu, policisté plánují v těchto akcích pokračovat. Tak pozor. Jestli vám z výfuku „lítá dehet“ pokaždé, když šlápnete na plyn, můžete právě vy poměrně záhy skončit v hledáčku policie. A čerstvý papír z STK vám rozhodně nepomůže.

Kam na STK jezdíte vy?

Zdroj: Policie ČR
Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Autor článku

Ondřej Komárek

Polovinu svého života strávil ve Velké Británii, kde psal 12 let pro přední automobilová média jako Autocar, Carwow a TopGear. Nyní přináší svůj jedinečný pohled do AutoŽivě. Aktivně se účastní amatérských závodů a předtím, než se stal novinářem, pracoval na vývoji závodních motorů.

Zobrazit další články