Pokuta 5 000 Kč všem českým řidičům. Vyhnou se jen ti, kteří uhradí 45 Kč včasnou platbou

Je to absurdní, platit za něco, co člověk třeba ani nevyužívá. Stačí, když to v autě máte, a povinnost poplatku se na vás vztahuje.

i Zdroj fotografie: Ondřej Komárek pro AutoŽivě.cz
                   

Jde o nás o všechny. Netýká se to snad jen několika poustevníků, kteří žijí mimo civilizaci v lese, bez elektřiny, a také vybraných odpíračů technologie. Jinak musí platit všichni. Výjimky ale existují, tak možná že právě vy mezi ně patříte. O čem mluvím? Jde o rozhlasový a televizní poplatek. Ten je v České republice povinný pro každého, kdo vlastní zařízení schopné přijímat televizní nebo rozhlasové vysílání. Bez ohledu na to, zda tato zařízení skutečně používá k příjmu programů České televize nebo Českého rozhlasu.

Platit musí všichni bez rozdílu, existuje jenom pár výjimek

A ano, obvykle v autech nikdo televizi nesleduje, nemá ji tam. Ale není to paušální věc. Pamatuji si, když jsem třeba testoval Jaguar XJ nebo Mercedes S, auta měla televizní tuner a dalo se na televizi dívat. Mercedes uměl dělit displej na dvě, za jízdy se mohl dívat jenom spolujezdec, řidič ne. Ten z bezpečnostních důvodů vnímal klasický displej. U Jaguaru se nemohl dívat nikdo, protože tam televize z 99 % nefungovala a vypadával signál.

iZdroj fotografie: Ondřej Komárek pro AutoŽivě

No nic, zpátky k povinnosti platit. Poplatek je stanoven na domácnost jako celek, nikoliv na jednotlivce či počet zařízení. To znamená, že bez ohledu na to, zda domácnost tvoří jedna osoba nebo více lidí, je nutné platit jeden poplatek za televizi a jeden za rádio. Nejde jen o televizor a rádio, i počítač s televizní kartou či FM/DVB-T tunerem zakládá povinnost tento poplatek hradit. To platí i v případě, že máte televizi, ale sledujete pouze komerční platformy jako Netflix nebo HBO. Anebo posloucháte pouze zahraniční rádia.

Češi zběsile kontrolují své řidičáky. Za malý detail jim hrozí velká pokuta, zkontrolujte si radši zápis řádku vlevo dole i vy

Důležité je vědět, že tento poplatek neplatíte za každé zařízení zvlášť nebo za každou nemovitost, kterou vlastníte. Pokud máte například dům, byt a chalupu, platíte stále jen jeden poplatek za domácnost. Jak vysoký je poplatek? Za celou domácnosti se platí celkem 135 korun měsíčně za televizní vysílání a za rádio pak 45 korun měsíčně. Doba splatnosti je pak vždy do 15. dne daného měsíce bez ohledu na to, jestli platíte měsíčně, čtvrtletně, pololetně nebo jednou ročně. Zmínil jsem sledování televize v autě, to je dejme tomu méně obvyklé. Ale poslouchat rádio?

Bude hůř. Padne to i na všechny, kdo mají smartphone

To už je standard. A standardem je, že má auto autorádio. Jinak řečeno, každý, kdo vlastní automobil, musí platit poplatek za rozhlas. Výjimkou jsou vozy bez rádia. Není jich moc, ale existují. Ještě jinak to mají podnikatelé a firmy. Pokud jako podnikatel vlastníte nebo ke svému podnikání alespoň využíváte rozhlasový přijímač, máte ze zákona povinnost platit rozhlasové poplatky. Stačí, aby vám na dílně nebo v kadeřnictví hrálo rádio a povinnost je zde.

iZdroj fotografie: Ondřej Komárek pro AutoŽivě.cz

Podnikatelé mají ze zákona povinnost hradit rozhlasový poplatek ve výši 45 Kč měsíčně za každý rozhlasový přijímač. Za každý, jasné? A u televize je to podobné, platí se 135 Kč, opět za každý přístroj. Takže třeba restaurace s 5 obrazovkami už to má za 675 Kč za měsíc. A zpět k automobilům, tedy „našemu“ tématu. Co auto, to rádio, a to povinnost platby. Takže pokud jako podnikatel nebo firma vlastníte třeba flotilu deseti aut, máte povinnost platit 10 x 45 Kč měsíčně.

Počet aut x 45 Kč rovná se poplatek za měsíc. To není málo

Existují určité výjimky, kdy poplatek platit nemusíte. Mezi ty patří například domácnosti, ve kterých jsou všichni členové zdravotně znevýhodnění. Tedy zcela nebo téměř nevidomí nebo neslyšící. Pokud je však v domácnosti někdo, kdo tyto zdravotní problémy nemá, povinnost platit poplatek se na tuto domácnost vztahuje. Další výjimkou jsou domácnosti s příjmy na hranici životního minima. To je třeba doložit příjmy všech členů domácnosti za jedno kalendářní čtvrtletí. Na půl roku máte pak pokoj, ovšem poté to musíte zase doložit.

A je to tady, majitelé elektromobilů mají smůlu. Budou platit za každý ujetý kilometr, zatím to vychází na poplatek 1 330 Kč

Kdo nemusí platit? Ten, kdo nevlastní televizi ani rádio. Musí to nahlásit České televizi nebo Českému rozhlasu formou čestného prohlášení. Pozor, pokud vlastníte automobil s autorádiem, povinnost platit poplatek za rádio se na vás vztahuje i v tomto případě! A bude hůř. Je tady návrh na to, aby platily domácnosti, ve kterých je tablet nebo chytrý telefon. Plus má dojít ke zvýšení poplatků ze 45 Kč na 55 Kč u rozhlasu a ze 135 Kč na 150 Kč u televize. Návrh by měl začít platit od nového roku. Teď, pokud nezaplatíte, hrozí pokuty a sankce 5 000 Kč za nezaplacené rádio a 10 000 Kč za televizi. 

Platíte poplatky za TV a rozhlas?

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Autor článku

Ondřej Komárek

Polovinu svého života strávil ve Velké Británii, kde psal 12 let pro přední automobilová média jako Autocar, Carwow a TopGear. Nyní přináší svůj jedinečný pohled do AutoŽivě. Aktivně se účastní amatérských závodů a předtím, než se stal novinářem, pracoval na vývoji závodních motorů.

Zobrazit další články