Máte auto starší než 10 let? Pozor na vysokou pokutu, ihned si v technickém průkazu ověřte tento údaj

Co platí v jedné zemi, může být hned vedle zcela naopak. Někde není techničák zapotřebí, jinde bazírují na tom, kdy ho úřady vydaly.

i Zdroj fotografie: Ondřej Komárek pro AutoŽivě.cz
                   

Ohledně technických průkazů se udály letos zásadní změny. Skončily takzvané velké techničáky, vznikl jeden, „malý“. Jenže náš svět není omezen na ČR, máme řadu čtenářů i na Slovensku, a právě Slovenska se následující článek týká. Slovenských čtenářů se musím zeptat: „Víte, že váš technický průkaz má omezenou dobu platnosti?“ Ano, doklady mají datum vydání, a některé i datum ukončení platnosti. Řidiči to musí vědět, zejména pokud jde o malý plastový průkaz, který mnoho motoristů neřeší. A prostě ho má u sebe. Tento fakt by měl zajímat hlavně slovenské majitele vozidel starších než deset let.

Starý zákon nedával moc smysl a připravil řadě řidičů potíže

Hrozí riziko, že jejich doklad již není platný. Je důležité kontrolovat platnost vašich osobních dokladů, jako jsou cestovní pasy, ale i doklady k vašemu autu. Konkrétně Osvědčení o evidenci část I, neboli malý technický průkaz, který mohl přestat platit, aniž byste si toho byli vědomi. Mnoho řidičů totiž vůbec netuší, že i tento doklad má svou lhůtu platnosti. Vystavují se tak zbytečnému riziku pokut. Výhodou je, že výměna starého technického průkazu za nový není nákladná a většinou vás vyjde na několik eur.

iZdroj fotografie: MD ČR, Filip Rakovan pro AutoŽivě.cz

Je to tak, na Slovensku už platí roky v eurech, jen pro připomenutí, pokud tento článek čtou i naši řidiči. Platnost se týká především Osvědčení o evidenci část I, které bylo vydáváno dopravními inspektoráty v období mezi lety 2011 až 2021. V těchto letech byla platnost dokladu upravena zákonem č. 144/2010 Sb., jenž ji omezil na deset let. Pokud jste si tedy v této době zakoupili vozidlo, je pravděpodobné, že váš malý technický průkaz může být již neplatný. Nebo jeho platnost brzy vyprší.

Výhody slovenské dálniční známky: V ceně zahrnuje bezplatnou asistenční službu a dálniční patrolu

Zmíněný zákon jasně stanovuje, že platnost Osvědčení o evidenci část I začíná běžet dnem podání žádosti o jeho vydání nebo přepis vozidla. Tato doba platnosti je u starších dokladů uvedena v kolonce H na zadní straně průkazu. Pokud je tato kolonka prázdná, jedná se o doklad s neomezenou platností, což platí pro novější dokumenty. Co tedy dělat, pokud zjistíte, že máte neplatný technický průkaz? Pokud se vám to stane, nezoufejte. Musíte si zažádat o výměnu neplatného Osvědčení o evidenci část I na kterémkoli dopravním inspektorátu.

Neplatný doklad je třeba vyměnit, vyjde to na pár stovek

Proces je jednoduchý, stačí vyplnit příslušnou žádost a přiložit několik dokumentů. Mezi ně patří platný občanský průkaz nebo jiný doklad totožnosti, doklad o pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla, osvědčení o evidenci část II nebo původní osvědčení o evidenci či technický průkaz vozidla, čipovou kartu Osvědčení o evidenci část I, pokud bylo vydáno, a v případě, že došlo ke ztrátě nebo odcizení dokladů, také čestné prohlášení o jejich ztrátě nebo krádeži. Pokud jednáte na základě zmocnění, je třeba doložit i zmocnění s ověřeným podpisem.

iZdroj fotografie: Ondřej Komárek pro AutoŽivě.cz

Jestliže se jedná o právnickou osobu, která není zapsána v rejstříku, budete muset přiložit doklad o jejím zřízení. Tento poplatek je v běžném termínu devět eur, tedy v přepočtu asi 220 Kč. Je tady i zrychlený postup, a také dražší. I když se může zdát, že výměna technického průkazu není zásadní, je důležité vědět, že v případě kontroly policií můžete být pokutováni. Pokud vás zastaví při běžné silniční kontrole, může být pokuta až třicet eur.

U nás jsme docela pokročili, doklady nemusíme mít u sebe

A to je přesně to, co se nás už netýká. Znovu upozorňuji, tohle je informace pro slovenské sousedy a slovenské čtenáře. U nás je situace od letošního roku jiná. Od prvního ledna 2024 vstoupila v platnost nová pravidla. Nejvýraznější změnou je, že se nově nevydávají dva samostatné doklady, tedy velký technický průkaz a osvědčení o registraci vozidla. Nově je vydáván pouze jeden doklad, který nahrazuje oba zmíněné dokumenty. Všechny již vydané velké technické průkazy a osvědčení o registraci zůstávají nadále platné.

iZdroj fotografie: Policie ČR

Doklady se odebírají pouze v případě, že dojde ke změně, například při prodeji vozidla. Není tedy pravda, že by došlo k nějakému hromadnému vybírání starších technických průkazů. Pro nově registrovaná vozidla platí nové osvědčení o registraci vozidla. Tedy jeden doklad, který obsahuje všechny důležité technické parametry vozu. Vše ostatní je v registru, na internetu. A totální opak vzhledem ke Slovensku – řidiči mohou nově i řídit bez technického průkazu. A bez řidičského průkazu. Jak prokazuje řidič svou totožnost? To je na řidiči.

Totožnost se dá snadno prokázat i bez občanky nebo řidičáku

Stačí se prokázat občanským průkazem nebo případně pasem. Ztotožnit se dá ale i jen nahlášením svého rodného čísla. Povinnost prokázat na výzvu Policie ČR svoji totožnost tedy samozřejmě zůstává. Ovšem je to jednodušší. Policie na základě údajů, které zjistí z předložené občanky či pasu, zkontroluje řidiče. A také vozidlo v příslušných registrech. Ale pozor na to – a jsme zpátky na Slovensku – při cestě do zahraničí je potřeba s sebou samozřejmě doklady mít. Novinka platí pouze na území České republiky.

Máte už nový techničák?

Zdroj: Besip
Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Autor článku

Ondřej Komárek

Polovinu svého života strávil ve Velké Británii, kde psal 12 let pro přední automobilová média jako Autocar, Carwow a TopGear. Nyní přináší svůj jedinečný pohled do AutoŽivě. Aktivně se účastní amatérských závodů a předtím, než se stal novinářem, pracoval na vývoji závodních motorů.

Zobrazit další články